Pirovo tijesto za pizzu

Najbolja alternativa bijelom pšeničnom brašnu je integralno pirovo brašno, koje se zove i spelta, krupnik ili dinkel.

Pir je jedna od najstarijih žitarica, zapravo je poznat kao prapšenica, stara vrsta pšenice. Ima više bjelančevina, a manje kalorija od običnog pšeničnog brašna. Sadrži gluten, ali je lakše probavljiv u poređenju s drugim žitaricama. Stoga je pogodan za prehranu bolesnih, starijih i djece. Ali ga osobe alergične, intolerantne na gluten i oboljele od celijakije ne smiju konzumirati.

Sadrži nezasićene masti, vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te biljna vlakna.

Zato ćemo ga upotrijebiti za najbolje tijesto za pizzu u ovom jednostavnom receptu.

Sastojci

  • 1 šolja tople vode
  • 1 kašikica kokosovog šećera
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 3 šolje pirovog brašna
  • 1 kašikica himalajske soli
  • 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Prvo pomiješajte kvasac s toplom vodom i šećerom. Ostavite sa strane da aktivira dok pripremite ostale potrebne sastojke.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, pa dodajte vodu s kvascem i kašiku ulja.

Kada izmijesite tijesto zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže otprilike dva sata.

Postat će prozračno, mekano i jako ljepljivo. Kratko izmijesite i oblikujte na željenu debljinu i formu. Paradajz sos i povrće po izboru rasporedite ravnomjerno, začinite po ukusu a rubove tijesta ostavite deblje.

Ili tijesto razvucite rukama direktno na plehu za pečenje za rustikalniji izgled.

Pecite 10-ak minuta u rerni zagrijanoj na 275 stepeni ili na 220 stepeni oko 15-20 minuta.

Svako voli drugačiju pizzu, zato priloge stavite po želji i ukusu. Ispoljite kreativnost.

Rustikalna jednostavna pizza s pavlakom za uštedu vremena.

Ili klasična pizza s paradajz sosom, povrćem i začinima po želji.

Dobar tek!