Integralni griz

Ovo je prava poslastica za bolje raspoloženje, bilo za doručak, užinu ili kao desert. Osim toga, možda će vas vratiti na neka davna vremena kad su vam u djetinjstvu užinu pripremali najdraži. Potrebna su vam samo tri sastojka, malo zdravija od onih koja pamtite.

Sastojci

  • 1 l zobenog mlijeka
  • 150-200 g griza od integralne spelte
  • 60 g kokosovog šećera

Postupak

Dovedite mlijeko trenutak pred vrenje, smanjite vatru i pomalo sipajte griz stalno miješajući. Ubacite i kokosov šećer. Nastavite miješati na slaboj vatri i za nekih 3-5 minuta bit će gotovo.

Dodatak za serviranje

  • 1 kašika cimeta
  • 6 kašika omiljenog putera (npr. od kikirikija ili badema)
  • 3 kašike meda ili kokosovog šećera

Sve sastojke u zdjeli dobro izmiješajte spatulom. Rasporedite jednake količine u posudice prije ili poslije sipanja griza, ili formirajte rukama kuglice i utisnite u griz.


Servirajte toplo ili hladno, u posudicama ili okrenite na tanjiru i izvucite kalup pa prelijte medom.