Integralni griz
Ovo je prava poslastica za bolje raspoloženje, bilo za doručak, užinu ili kao desert. Osim toga, možda će vas vratiti na neka davna vremena kad su vam u djetinjstvu užinu pripremali najdraži. Potrebna su vam samo tri sastojka, malo zdravija od onih koja pamtite.
Sastojci
- 1 l zobenog mlijeka
- 150-200 g griza od integralne spelte
- 60 g kokosovog šećera
Postupak
Dovedite mlijeko trenutak pred vrenje, smanjite vatru i pomalo sipajte griz stalno miješajući. Ubacite i kokosov šećer. Nastavite miješati na slaboj vatri i za nekih 3-5 minuta bit će gotovo.
Dodatak za serviranje
- 1 kašika cimeta
- 6 kašika omiljenog putera (npr. od kikirikija ili badema)
- 3 kašike meda ili kokosovog šećera
Sve sastojke u zdjeli dobro izmiješajte spatulom. Rasporedite jednake količine u posudice prije ili poslije sipanja griza, ili formirajte rukama kuglice i utisnite u griz.
Servirajte toplo ili hladno, u posudicama ili okrenite na tanjiru i izvucite kalup pa prelijte medom.